Najlepších 8 thajských dezertov, ktoré musíte ochutnať

Thajsko je rajom nielen pre milovníkov exotických pláží a úchvatnej prírody, ale aj pre gurmánov. Thajská kuchyňa je preslávená svojimi výraznými chuťami a vôňami, a to platí aj pre dezerty. Zabudnite na nudné koláče a pudingy! Thajské dezerty vás prekvapia svojou kreativitou, exotickými ingredienciami a nezabudnuteľnými chuťovými kombináciami. Pripravili sme pre vás zoznam 8 najlepších thajských dezertov, ktoré by ste pri návšteve tejto krajiny určite mali ochutnať.

1. Mango Sticky Rice (Khao Niao Mamuang)

Mango Sticky Rice je ikonický thajský dezert, ktorý dokonale vystihuje harmóniu chutí a textúr typických pre thajskú kuchyňu. Tento jednoduchý, no zároveň lahodný dezert v sebe spája sladkú chuť zrelého manga s jemnou slanosťou kokosového mlieka a textúrou lepkavá ryže. Základom dezertu je lepkavá ryža, ktorá sa varí v kokosovom mlieku a dochucuje sa cukrom a štipkou soli. Hlavnou ingredienciou sú plátky zrelého manga, najčastejšie odrody Nam Dok Mai, ktoré sa vyznačujú sladkou chuťou a jemnou arómou. Lepkavá ryža sa namáča v kokosovom mlieku, ktoré jej dodáva jemnú sladkosť a krémovú textúru. Cukor a soľ zvýrazňujú sladkosť manga a vytvárajú dokonalú rovnováhu chutí. Mango Sticky Rice sa podáva s kokosovou omáčkou, ktorá sa pripravuje z kokosového mlieka, cukru a soli. Táto omáčka dodáva dezertu extra krémovosť a bohatosť.

2. Khao Lam: Ak hľadáte niečo originálne, Khao Lam vás určite zaujme. Lepkavá ryža sa zmieša s kokosovým mliekom, cukrom a čiernymi fazuľami a potom sa naplní do bambusovej trubice. Táto zmes sa následne pečie v pahrebe, čo jej dodá jedinečnú chuť a arómu. Khao Lam sa podáva priamo v bambusovej trubici, ktorú si sami otvoríte.

3. Luk Chup: Tento dezert je pastvou pre oči aj pre chuťové poháriky. Vyrába sa z fazule mungo, cukru a kokosového mlieka a tvaruje sa do malých farebných kúskov ovocia a zeleniny. Tieto kúsky sa potom namáčajú do želatíny, čo im dodá lesklý vzhľad. Luk Chup je nielen chutný, ale aj krásny na pohľad.

4. Thong Yip: Tieto malé žlté kvietky sú vyrobené z vaječných žĺtkov a cukru. Symbolizujú bohatstvo a prosperitu a často sa podávajú pri slávnostných príležitostiach. Thong Yip má jemnú sladkú chuť a topí sa v ústach.

5. Khanom Bueang: Tieto tenké a chrumkavé palacinky sú plnené sladkým alebo slaným krémom. Sladká verzia sa zvyčajne plní kokosovým krémom a „zlatými niťami“ (Foi Thong), zatiaľ čo slaná verzia obsahuje zmes kreviet, póru a arašidov. Khanom Bueang sú obľúbeným pouličným jedlom a nájdete ich na mnohých trhoch v Thajsku.

6. Roti: Tieto tenké a chrumkavé palacinky sa pripravujú na rozpálenej platni a podávajú sa s rôznymi náplňami, ako sú banány, čokoláda, kondenzované mlieko alebo vajíčka. Roti sú obľúbeným pouličným jedlom a môžete si ich vychutnať na raňajky, obed aj večeru.

7. Bua Loi: Tieto farebné guľôčky sa vyrábajú z lepkavej ryže a plnia sa sladkou fazuľovou pastou. Varia sa v kokosovom mlieku a podávajú sa teplé. Bua Loi je nielen chutný, ale aj krásny na pohľad.

8. Itim Kati: Tento dezert je osviežujúci a ideálny na horúce dni. Kokosové mlieko sa varí s cukrom a pandánovými listami, ktoré mu dodajú zelenú farbu a jemnú arómu. Potom sa pridá ľad a podáva sa s rôznymi druhmi ovocia, ako je jackfruit, rambutan alebo longan.

Thajské dezerty sú skutočným zážitkom pre chuťové poháriky. Nebojte sa experimentovať a objavovať nové chute!

Post navigation

Leave a Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *