Domovská stránka » Thajské kuracie satay s arašidovou omáčkou

Thajské kuracie satay s arašidovou omáčkou

Thajské kuracie satay je bezpochyby jedno z najlahodnejších a najaromatickejších jedál, ktoré si navyše môžete ľahko pripraviť aj doma. V podstate ide o kuracie mäso marinované v bohatej zmesi kokosového mlieka, arašidového masla a korenín, ktoré sa následne napichne na špajle a opečie do chrumkava. Samozrejme, k dokonalosti mu chýba už len bohatá arašidová omáčka, ktorá v konečnom dôsledku skvele dopĺňa celkovú chuť mäsa.

Ingrediencie:

Na satay:

  • 500 g kuracích pŕs bez kosti a kože, nakrájaných na tenké prúžky
  • 120 ml kokosového mlieka
  • 60 g arašidového masla
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 PL rybacej omáčky
  • 2 PL hnedého cukru
  • 1 PL kari korenia
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1/2 ČL mletej kurkumy
  • 1/4 ČL kajenského korenia
  • 60 ml rastlinného oleja
  • Bambusové špajle, namočené vo vode 30 minút

Na arašidovú omáčku:

  • 120 ml kokosového mlieka
  • 60 g arašidového masla
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 PL rybacej omáčky
  • 2 PL hnedého cukru
  • 1 PL kari korenia
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1/2 ČL mletej kurkumy
  • 1/4 ČL kajenského korenia
  • 1 PL limetkovej šťavy
  • nasekané arašidy a koriander na ozdobu

Postup:

  1. Príprava marinády: Ako prvé si pripravíme marinádu. Jednoducho v miske dôkladne zmiešajte kokosové mlieko, arašidové maslo, sójovú omáčku, rybaciu omáčku, hnedý cukor a všetky koreniny.
  2. Marinovanie: Následne do hotovej marinády pridajte kuracie prúžky a poriadne premiešajte, aby bol každý kúsok mäsa rovnomerne obalený. Potom misku prikryte a nechajte marinovať v chladničke aspoň 30 minút, ideálne však aj cez noc.
  3. Príprava omáčky: Medzitým, čo sa mäso marinuje, je ideálny čas na prípravu omáčky. Za týmto účelom v hrnci zmiešajte všetky ingrediencie na arašidovú omáčku. Zmes priveďte k varu a hneď potom znížte teplotu. Varte na miernom ohni za občasného miešania, až kým omáčka viditeľne nezhustne.
  4. Napichovanie na špajle: Po uplynutí doby marinovania vyberte mäso z chladničky. Teraz jednotlivé kuracie prúžky postupne napichnite v tvare harmoniky na vopred namočené bambusové špajle.
  5. Opečenie: Keď máte špízy pripravené, na panvici alebo grile rozohrejte olej. Satay opekajte po dávkach a nezabudnite ho občas obracať, kým nie je pekne prepečené a zlatisté z každej strany, čo trvá približne 5-7 minút.
  6. Podávanie: Nakoniec prichádza tá najlepšia časť – podávanie. Hotové satay servírujte ešte horúce spolu s pripravenou arašidovou omáčkou. Pre dokonalý vizuálny efekt celý pokrm ozdobte nasekanými arašidmi a čerstvým koriandrom.

Tipy:

  • Napríklad, pre vegetariánsku verziu môžete kuracie mäso jednoducho nahradiť tofu alebo tempehom.
  • Rovnako tak, ak nemáte bambusové špajle, bez problémov môžete použiť aj kovové.
  • Samozrejme, ak chcete pikantnejšie satay, neváhajte pridať viac kajenského korenia.
  • V neposlednom rade, satay môžete podávať s ryžou, čerstvým zeleninovým šalátom alebo v podstate akoukoľvek inou obľúbenou prílohou.

Dobrú chuť!

Post navigation

Zanechať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *