Thajské kuracie satay s arašidovou omáčkou

Thajské kuracie satay je lahodné a aromatické jedlo, ktoré si ľahko pripravíte aj doma. Kuracie mäso marinované v zmesi kokosového mlieka, arašidového masla a korenín sa napichne na špajle a opečie do chrumkava. Podáva sa s bohatou arašidovou omáčkou, ktorá skvele dopĺňa chuť mäsa.

Ingrediencie:

Na satay:

  • 500 g kuracích pŕs bez kosti a kože, nakrájaných na tenké prúžky
  • 120 ml kokosového mlieka
  • 60 g arašidového masla
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 PL rybacej omáčky
  • 2 PL hnedého cukru
  • 1 PL kari korenia
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1/2 ČL mletej kurkumy
  • 1/4 ČL kajenského korenia
  • 60 ml rastlinného oleja
  • Bambusové špajle, namočené vo vode 30 minút

Na arašidovú omáčku:

  • 120 ml kokosového mlieka
  • 60 g arašidového masla
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 PL rybacej omáčky
  • 2 PL hnedého cukru
  • 1 PL kari korenia
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1/2 ČL mletej kurkumy
  • 1/4 ČL kajenského korenia
  • 1 PL limetkovej šťavy
  • nasekané arašidy a koriander na ozdobu

Postup:

  1. Príprava marinády: V miske zmiešajte kokosové mlieko, arašidové maslo, sójovú omáčku, rybaciu omáčku, hnedý cukor, kari korenie, rascu, koriander, kurkumu a kajenské korenie.
  2. Marinovanie: Kuracie prúžky pridajte do marinády a premiešajte. Prikryte a nechajte marinovať v chladničke aspoň 30 minút, alebo aj cez noc.
  3. Príprava omáčky: V hrnci zmiešajte všetky ingrediencie na arašidovú omáčku. Priveďte k varu a potom znížte teplotu a varte na miernom ohni za občasného miešania, kým omáčka nezhustne.
  4. Napichovanie na špajle: Kuracie prúžky napichnite na namočené bambusové špajle.
  5. Opečenie: Na panvici alebo grile rozohrejte olej. Satay opekajte po dávkach, občas obracajte, kým nie sú prepečené, asi 5-7 minút z každej strany.
  6. Podávanie: Satay podávajte horúce s arašidovou omáčkou. Ozdobte nasekanými arašidmi a koriandrom.

Tipy:

  • Pre vegetariánsku verziu môžete kuracie mäso nahradiť tofu alebo tempehom.
  • Ak nemáte bambusové špajle, môžete použiť kovové.
  • Ak chcete pikantnejšie satay, pridajte viac kajenského korenia.
  • Satay môžete podávať s ryžou, zeleninovým šalátom alebo inou prílohou.

Dobrú chuť!

Post navigation

Leave a Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *