Thajské žlté kari: Recept plný exotických chutí

Thajské žlté kari je lahodné a aromatické jedlo, ktoré v sebe spája jemnú pikantnosť, krémovú textúru kokosového mlieka a exotické chute thajských korenín. Toto kari je skvelou voľbou pre tých, ktorí preferujú menej pikantné jedlá s bohatou chuťou.

Ingrediencie:

  • 400 g kuracích pŕs, nakrájaných na kocky
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 1 PL žltej kari pasty
  • 2 ks limetkových listov
  • 1 stonka citrónovej trávy, nakrájaná na väčšie kúsky
  • 1/2 cukety, nakrájanej na kocky
  • 1 čili paprička, nakrájaná na tenké plátky (voliteľné)
  • 1 mrkva, nakrájaná na kolieska
  • 1 hlávka brokolice, rozdelená na ružičky
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 1 PL nastrúhaného zázvoru
  • 1 PL hnedého cukru
  • 1,5 PL rybacej omáčky
  • hrsť thajskej bazalky
  • čerstvý koriander na ozdobu
  • 1 PL rastlinného oleja
  • 2 PL šťavy z limetky
  • jazmínová ryža na podávanie

Postup:

  1. Príprava: Kuracie mäso nakrájajte na kocky, zeleninu očistite a nakrájajte.
  2. Orestujte: Na rozpálenom oleji orestujte pretlačený cesnak a zázvor.
  3. Kari pasta: Pridajte žltú kari pastu a restujte asi 3 minúty.
  4. Kokosové mlieko: Prilejte 200 ml kokosového mlieka a znovu restujte.
  5. Dochutenie: Pridajte cukor, rybaciu omáčku a premiešajte.
  6. Kuracie mäso: Primiešajte nakrájané kuracie prsia.
  7. Zelenina: Prilejte zvyšných 200 ml kokosového mlieka a restujte. Pridajte zeleninu, nakrájanú citrónovú trávu, limetkové listy, thajskú bazalku, koriander a šťavu z limetky.
  8. Varenie: Varte asi 8 až 10 minút, kým kuracie mäso a zelenina nie sú mäkké.
  9. Podávanie: Podávajte s jazmínovou ryžou. Pred servírovaním vyberte citrónovú trávu a limetkové listy.

Tipy:

  • Ak chcete pikantnejšie kari, pridajte viac čili papričiek.
  • Do kari môžete pridať aj iné druhy zeleniny, napríklad bambusové výhonky, zelené fazuľky alebo baby kukuricu.
  • Namiesto kuracieho mäsa môžete použiť aj bravčové, hovädzie alebo tofu.
  • Ak nemáte thajskú bazalku, môžete ju nahradiť obyčajnou bazalkou.

Dobrú chuť!

Post navigation

Leave a Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *