Thajské žlté kari je lahodné a aromatické jedlo, ktoré v sebe spája jemnú pikantnosť, krémovú textúru kokosového mlieka a exotické chute thajských korenín. Toto kari je skvelou voľbou pre tých, ktorí preferujú menej pikantné jedlá s bohatou chuťou.
Ingrediencie:
- 400 g kuracích pŕs, nakrájaných na kocky
- 400 ml kokosového mlieka
- 1 PL žltej kari pasty
- 2 ks limetkových listov
- 1 stonka citrónovej trávy, nakrájaná na väčšie kúsky
- 1/2 cukety, nakrájanej na kocky
- 1 čili paprička, nakrájaná na tenké plátky (voliteľné)
- 1 mrkva, nakrájaná na kolieska
- 1 hlávka brokolice, rozdelená na ružičky
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 1 PL nastrúhaného zázvoru
- 1 PL hnedého cukru
- 1,5 PL rybacej omáčky
- hrsť thajskej bazalky
- čerstvý koriander na ozdobu
- 1 PL rastlinného oleja
- 2 PL šťavy z limetky
- jazmínová ryža na podávanie
Postup:
- Príprava: Kuracie mäso nakrájajte na kocky, zeleninu očistite a nakrájajte.
- Orestujte: Na rozpálenom oleji orestujte pretlačený cesnak a zázvor.
- Kari pasta: Pridajte žltú kari pastu a restujte asi 3 minúty.
- Kokosové mlieko: Prilejte 200 ml kokosového mlieka a znovu restujte.
- Dochutenie: Pridajte cukor, rybaciu omáčku a premiešajte.
- Kuracie mäso: Primiešajte nakrájané kuracie prsia.
- Zelenina: Prilejte zvyšných 200 ml kokosového mlieka a restujte. Pridajte zeleninu, nakrájanú citrónovú trávu, limetkové listy, thajskú bazalku, koriander a šťavu z limetky.
- Varenie: Varte asi 8 až 10 minút, kým kuracie mäso a zelenina nie sú mäkké.
- Podávanie: Podávajte s jazmínovou ryžou. Pred servírovaním vyberte citrónovú trávu a limetkové listy.
Tipy:
- Ak chcete pikantnejšie kari, pridajte viac čili papričiek.
- Do kari môžete pridať aj iné druhy zeleniny, napríklad bambusové výhonky, zelené fazuľky alebo baby kukuricu.
- Namiesto kuracieho mäsa môžete použiť aj bravčové, hovädzie alebo tofu.
- Ak nemáte thajskú bazalku, môžete ju nahradiť obyčajnou bazalkou.
Dobrú chuť!
Leave a Comment